Основні причини магнієвого дефіциту

Фото причины дефицита магния

Дефіцит магнію займає одне з провідних місць серед патологій людини, викликаних порушеннями мінерального обміну та, відповідно до Міжнародної класифікації хвороб, реєструється як окреме захворювання – Е 61.21. Сьогодні ця патологія зустрічається набагато частіше, ніж може здатися на перший погляд. За різними даними, до 90% дорослого населення в тій чи іншій мірі страждають від нестачі магнію2.

З чим же пов’язані такі високі показники?

Справа в тому, що рівень магнію в організмі залежить від безлічі причин, які часто не пов’язані одна з одною. Його дефіцит може бути викликаний як генетичними порушеннями, так й різними зовнішніми факторами.

Причини дефіциту магнію в організмі різноманітні та в цілому зводяться до декількох груп.

1. Недостатній вміст магнію в сучасних харчових продуктах та погана його засвоюваність через шлунково-кишковий тракт:

На жаль, тільки правильне харчування вже не може забезпечити достатнє надходження магнію в організм. Певною мірою це пов’язано із зубожінням грунтів та забрудненням навколишнього середовища. За результатами недавніх наукових досліджень, за останні 100 років вміст магнію в овочах та фруктах знизився більш ніж в 10 разів3.

Фото недостатнього вмісту магнію в сучасних харчових продуктах

Дізнайтеся які продукти багаті на магній.

З іншого боку, рівень життєво важливого мінералу знижується через наші харчові звички. Так, провокуючими факторами є:

  • перевага білкової їжі в раціоні – білки заважають магнію засвоюватися. Особливо це актуально для спортсменів, які прагнуть наростити м’язову масу.
  • обробка продуктів, в тому числі термічна. Рафіновані зернові містять значно менше магнію, ніж ті, що не пройшли обробку5. А після термічної обробки продуктів його вміст зменшується ще в 2 рази.
  • надмірне вживання кави, фаст-фуду, солодощів та продуктів з білого борошна – жирні та смажені продукти, а також кофеїн знижують засвоєння кальцію. Що стосується цукру, то він сприяє підвищеному виведенню магнію з нирками4.
  • використання великої кількості кухонної солі, в тому числі, в ковбасах, сосисках, напівфабрикатах.

2. Більш висока потреба в мікроелементі:

Сучасний спосіб життя диктує свої умови. Гіподинамія, нестача сонячного світла та свіжого повітря – все це підвищує нашу потребу в магнії. Ще один фактор ризику – стрес. Наприклад, за даними Київського міжнародного інституту соціології, у 2016 році стресові ситуації переживали майже 60% українців6. Але ж на рівень магнію впливає не тільки емоційний стрес, але й інші його види, фізичний або інформаційний.

У зоні ризику знаходяться:

  • спортсмени – втрата магнію пов’язана з підвищеним потовиділенням та пошкодженням м’язових волокон під час тренувань.
  • діти та підлітки – в період активного росту організм вимагає більше важливих мінералів та мікроелементів.
  • вагітні та жінки в період лактації– на думку дослідників, в період вагітності та лактації потреба в мікроелементі збільшується в 2-3 рази7
  • ті, які зловживають спиртним, курці, кавомани.
  • пацієнти з серцевими патологіями та захворюваннями суглобів.
  • пацієнти з ендокринними порушеннями: надмірною кількістю гормонів щитовидної залози (гіпертиреоз), паращитовидної залози (гіперпаратиреоз), наднирників (гіперальдостеронізм)
  • літні люди. Вони більше схильні до захворювань серця та суглобів. З віком погіршується засвоєння кальцію, частішають випадки остеопорозу та пов’язаних з ним наслідків. Тому у літніх людей потреба в магнії вища.
  • залежні від ПМС. Вчені встановили взаємозв’язок ПМС та магнієвого дефіциту. А відновлення мікроелементу дозволяє знизити тривалість та вираженість частих симптомів ПМС8.

Провокуючими факторами також є прийом таких лікарських засобів, як стероїди, цитостатики, глікозиди, антибіотики (аміноглікозиди), сечогінні препарати, оральні контрацептиви з естрогеном:

З огляду на те, скільки факторів впливає на вміст магнію в організмі, чи варто дивуватися, що нам постійно його не вистачає.

Чи можна з цим боротися?

Звісно! Найпростіший та зручний спосіб – додати магній в своє життя: вибравши відповідний саме вам спосіб.

Фото найпростішого методу насичення організму магнієм - магнієві засоби Magnesium Goods

  1. Bourre J. M. Effects of nutrients (in food) on the structure and function of the nervous system: update on dietary requirements for brain. Part 1: micronutrients // J. Nutr. Health Aging. 2006; 10 (5): 377–385.
  2. Всемирная организация здоровья. Кальций и магний в питьевой воде: значение общественного здравоохранения. Женева, – 2009.
  3. С.Н. Удинцев, Т.П. Жилякова. Современные методы повышения пищевой ценности сельскохозяйственной продукции Вестник Томского государственного университета. Биология. 2012. № 2 (18). С. 81–91.
  4. Carolyn Dean. The Magnesium Miracle, – 2014.
  5. Wilhelm Jahnen-Dechent  Markus Ketteler. Magnesium basics // Clinical Kidney Journal, V. 5, № 1, 2012, P. 3–14.
  6. Стресові ситуації в житті українців, 2016. КМИС
  7. Громова О. А., Серов В. Н., Торшин И. Ю. Магний в акушерстве и гинекологии: история применения и современные взгляды // Трудный пациент. 2008. № 8. С. 10–15.
  8. Прилепская В.Н, Межевитинова Е.А., Сасунова Р.А, Иванова Е.В. Роль магния в патогенезе предменструального синдрома // Российский вестник акушера-гинеколога. 2012 №3

 

22.01.2018